Nuttige Informatie

NUTTIGE INFORMATIE

TIJDSVERSCHIL

Het is in Thailand 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het verschil 5 uur.

GELD & CREDITCARDS

De munteenheid in Thailand is de ‘Baht’. Euro’s kunt u omwisselen bij ‘Money Exchange’ kantoren, bij banken in de toeristische centra en in de grotere hotels. U dient altijd uw paspoort bij u te hebben als u geld omwisselt. Daarnaast vindt u overal ATM-pinautomaten waar u met uw pinpas geld kunt opnemen. Uw pas moet dan wel voorzien zijn van het Cirrus- of Maestrologo. In de grotere winkels en de meeste hotels worden creditcards geaccepteerd. Denk eraan om uw bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa

FOOIEN

De ervaring heeft geleerd dat de bezoeker in Thailand vaak niet goed raad weet wanneer wel en wanneer niet een fooi te geven. Daarnaast vraagt men zich af of het misschien te weinig of juist te veel is (de genoemde bedragen zijn gebaseerd op een normale richtlijn).

Restaurants: meestal wordt 10% ‘service charge’ (bedieningsgeld) in rekening gebracht. Een fooi wordt echter altijd op prijs gesteld en is het zeker de gewoonte om kleingeld te laten liggen.

Bellboys (portiers): zowel bij aankomst als vertrek een bedrag van 20 Baht per koffer.

Kamermeisjes: ongeveer 20 Baht per persoon per nacht

Chauffeurs: bij tours een bedrag van 100 Baht per dag/per persoon, bij alleen een transfer 50 Baht per persoon.

Gidsen: bij transfers 50 Baht per persoon, bij tours 100 Baht per dag/per persoon.

Het staat u uiteraard vrij om hieraan deel te nemen of in voorkomende gevallen nog een extra blijk van waardering te geven.

VOLTAGE

In het algemeen is de netspanning 220-230 Volt. Wij raden u aan een universele adapter mee te nemen, aangezien stopcontacten nogal eens kunnen verschillen.

OPENBAAR VERVOER

Thailand beschikt over een uitstekend wegennet en een efficient bus-, spoor-, en vliegnetwerk. De dienstregeling van veerboten naar de eilanden kan afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.

TELECOMMUNICATIE

U kunt gemakkelijk van Thailand naar Nederland bellen (toegangsnummer:001 31). De GSM kunt u in vrijwel geheel Thailand gebruiken en u kunt ook collectcall bellen (u draait 100). Internetmogelijkheden zijn overal aanwezig.

VEILIGHEID

Thailand is een redelijk veilig land en door enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen kunt u gevaarlijke situaties voorkomen. Negeer klantenlokkers en nepgidsen, vermijd onrustige grensgebieden, leg uw waardepapieren altijd in een kluis van uw hotel, zorg dat u altijd wat kleingeld bij de hand heeft en niet overnacht of eet in onhygienische etablissementen. Voor het geval er toch iets misgaat kunt u contact opnemen met de “tourist police” Let u goed op bij het oversteken van de straat; het verkeer rijdt links!

KLEDING

Tijdens het reizen in Thailand is kleding gemaakt van natuurlijke lichte, luchtige stoffen, zoals katoen het meest ideaal en raden wij u aan gemakkelijke maar stevige schoenen mee te nemen. In Thailand kunt u overigens voordelig kleding op maat laten maken.

FESTDAGEN & FESTIVALS

Naast internationaal erkende feestdagen kent Thailand nog veel ‘eigen’ feestdagen. De Thai houden van feestvieren en het hele jaar door worden er belangrijke gebeurtenissen gevierd, waar ook u altijd welkom bent. Belangrijke feesten zijn o.a.: Songkran (Thai Nieuwjaar of het Waterfestival, 13 t/m 15 april), Loi Kratong (Festival van het Licht, volle maannacht in november), geboortedag van koningin Suthida (03 juni), geboortedag van koning Maha Vajiralongkorn (28 juli), Moederdag (12 augustus, de geboortedag van de voormalige koningin Sirikit) en Vaderdag (5 december, de geboortedag van wijlen koning Bhumipol). Daarnaast zijn er feestdagen die verband houden met belangrijke gebeurtenissen die hun oorsprong vinden in het Boeddhisme zoals Visakha Puja (herdenking geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha).

THAISE KEUKEN

De kookkunst en presentatie van de Thaise keuken is met recht vermaard om zijn kwaliteit en variatie. Voor de Thai is eten een informele, sociale aangelegenheid, het principe samen eten is typisch Thais. Het eten kan flink pittig zijn, zelfs voor de gevorderde chili eter. Vraag daarom tijdens het bestellen of ze het not spicy willen maken, of in het zeg in het Thais: ‘Mai tohng phet’. Bij de bereiding zal men hier dan rekening mee houden.

KRAANWATER & IJS

In Thailand kun je geen water uit de kraan drinken. Drink altijd water uit flessen. Tandenpoetsen met kraanwater kan geen kwaad. Flessen water kun je op iedere hoek van de straat kopen. Het wel of niet eten/drinken van IJs(blokjes) in Thailand blijft een lastige. Als je het op safe wilt spelen dan vermijd je ijs in Thailand. IJsblokjes met een gat er in zijn wel veilig.

ROKEN

Evenals in Nederland gelden in Thailand strenge regels wat betreft roken in openbare gebouwen, luchthavens, openbaar vervoer, hotels en in restaurants en kunt u bij overtreding beboet worden. Het meenemen, in bezit hebben en gebruiken van elektrische sigaretten in Thailand is ten strengste verboden.

WATERDRUK

In het algemeen is de waterdruk in Thailand, ook in duurdere hotels, niet constant. Houdt u hier met het douchen rekening mee aangezien soms de koude of warme waterstraal ineens veel minder of meer kracht kan krijgen met als gevolg dat u onverwachts of kouder of juist veel warmer water over u heen kunt krijgen. Zeker als uw ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil veelvuldig voor.

Thailand - Songkran Festival

Dan Sai - Phi Ta Khon Festival

Chiang Mai - Yi Peng Festival

Ayutthaya - Werelderfgoed Festival

Thailand Loi Kratong Festival - Festival van het Licht