Van Bangkok naar Zuid-Thailand

ZUID-THAILAND

Het zuidelijke schiereiland van Thailand wordt gedomineerd door de Andamanse Zee in het westen en de Golf van Thailand in het oosten, en strekt zich uit tot aan de grens met Maleisië. De voornaamste strandbestemmingen zijn Hua Hin, Koh Samui, Krabi en Phuket. De uitzonderlijke natuurlijke schoonheid van de stranden en eilanden van Zuid-Thailand, met kilometers wit zand omspoeld door azuurblauwe wateren en krioelende koraalriffen, trekt miljoenen bezoekers. Maar de regio heeft veel meer te bieden. De regio behoort tot de vruchtbaarste gebieden van het land met snelgroeiende rubberbomen, suiker- en oliepalmen, koffiebonen, cashewnoten, ananas, ramboetan en doerian vruchten. Langs de kust liggen nog vele kleurrijke vissersdorpen. Dichte oerwouden kenmerken het binnenland en worden afgewisseld door rotsachtige bergen en mangrove bossen. Naast de stranden staat de regio staat bekend om de schoonheid van de nationale parken en natuurreservaten. Het is een uniek gebied met een rijk multicultureel erfgoed.

Van Bangkok naar Koh Samui – aan de Golf van Thailand

Een smalle kuststrook met op de achtergrond de bergen op de grens met Myanmar strekt zich uit van het culturele centrum Phetchaburi tot aan de vissersplaats Chumphon. In het noorden liggen de badplaatsen Cha-Am en Hua Hin met hun populaire stranden. In het binnenland vindt u het uitgestrekte heuvelachtige Nationaal Park Kaeng Krachan en aan de kust de kalkstenen klippen van Khao Sam Roi Yot en verder naar het zuiden Kuiburi National Park, de beste plek om wilde olifanten te spotten in Thailand. Nabij de plaats Prachub Khiri Khan is Thailand slechts 12 km breed

Hoofdweg 04 vanaf Bangkok gaat bij de plaats Chumphon over in hoofdweg 41 richting Surat Thani.

Voor de kust van Chumphon liggen de eilandjes van het gelijknamige nationale park. Verder zuidwaarts ligt het stadje Chaiya, een van de oudste nederzettingen van Thailand.

Verder naar het zuiden is de handelsstad Surat Thani vooral bekend als de toegangspoort tot de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao en het werkelijk ongerepte landschap van Ang Thong National Marine Park, allen gelegen voor de kusten van Chumphon en Suratthani.

Landinwaarts liggen de spectaculaire kliffen en regenwouden van Khao Sok National Park.

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Phetchaburi en Khao Wang-paleis

Gelegen op 125 km - 2 uur rijden vanaf Bangkok over hoofdweg 4 ligt Phetchaburi. De stad is een van de oudste steden van het land en een belangrijk cultureel centrum. De stad herbergt vele fraaie tempels waaronder de Wat Mahathat en de Wat Kamphaeng Laeng. In de 19e eeuw werd de stad een koninklijke residentie. De plaats is vooral bekend om het Historisch Park Phra Nakhon Khiri, het 19e eeuwse zomer paleiscomplex van Koning Mongkhut (Rama IV), gelegen op de heuvels van Khao Wang. Ook kunt u een bezoek brengen aan de nabijgelegen Khao Luang grot met zijn stalactieten en vele Boeddhabeelden.

Cha-Am

Populaire badplaats, ca. 180 km van Bangkok. (Zie onze strandbestemmingen)

Hua Hin

De oudste en zeer populaire badplaats van Thailand, ca. 200 km van Bangkok. (Zie onze strandbestemmingen)

Kaeng Krachan National Park

Ten zuiden van de plaats Phetchaburi en ten westen van Cha-Am en Hua Hin ligt het, grootste nationale park van Thailand (ca. 3000 km2). In het ongerepte tropische woud leven nog vele bedreigde diersoorten. Toeristische hoogtepunten in het park zijn het 45 km2 grote Kaeng Krachan reservoir, waarop boottochtjes mogelijk zijn, en een wandeling naar de mooie Pa La U waterval

Pranburi

20 km ten zuiden van Hua Hin steekt u een rivier over en rijdt u Pranburi binnen. De plaats is bekend om haar mooie stranden en het Pranburi Mangrove Forest Park gelegen bij de Pranburi rivier

Khao Sam Roi Yod Nationaal Park

Even ten zuiden van Pranburi ligt het ongeveer 100 km2 grote Khao Sam Roi Yod National Park, een prachtig en gevarieerd landschap van kalksteenformaties, mangrovebossen, zoetwatermoerassen, grotten en stranden aan de Golf van Thailand. Het park staat bekend om de kalksteenpieken, die tot 650 meter hoog uit de moerassen oprijzen. De moerassen zijn een toevluchtsoord voor veel watervogels en de kalksteen formaties een thuisbasis voor verschillende apensoorten. In het park zijn wandelpaden uitgezet en je komt indrukwekkende grotten tegen zoals de Tham Praya Nakkon, een van de meest gefotografeerde grotten van het land.

Kuiburi Nationaal Park

Gelegen 40 km ten zuiden van Khao Sam Roi Yod National Park en op weg naar Prachuab Khiri Khan. Bekend als de beste plek voor het spotten van wilde olifanten en gaur in Thailand. Het is bijna 99% zeker dat de bezoekers elke dag van het jaar wilde olifanten zullen zien in het natuurobservatiegebied van Kui Buri National Park.

Prachuab Khiri Khan

Gelegen op het smalste stuk van Thailand, op ca. 90 km ten zuiden van Hua Hin. Prachuab Khiri Khan betekent ‘stad in de bergen’ en het is zeker waar dat de kalkstenen klippen aan beide kanten van de zanderige baai het geheel een Rio-achtige uitstraling verlenen. De stad is een belangrijke vissershaven. Vanaf Khao Chong Kra Chok, de “spiegelberg”, heeft u een prachtig uitzicht over de kalkstenen klippen en eilanden voor de kust en de bergen van het binnenland. De stad heeft een mooie promenade bij de pier. Aan de Noord- en zuidkant van de grote baai liggen mooie stranden, zoals Hat Ao Noi en Ao Manao.

Hotels: Prachuab Grand Hotel - 3 Stars (3/5) ; T-Boutique Hotel - 4 Stars (4/5)

Ban Krut & Bang Saphan

Ongeveer halverwege Prachuab Khiri Khan en Chumphon liggen mooie langgerekte zandstranden. Bij Ban Krut heeft u vanaf de Chedi Kiti Prakat tempel een mooi uitzicht over de lange kustlijn van de Golf van Thailand. Vanuit de vissersplaats Bang Saphan kunt u een dagtrip maken naar de op ca. 20 minuten varen voor de kust gelegen eilandjes van Koh Talu.

Hotel: Baan Grood Arcadia Resort & Spa - 4 Stars (4/5)

Chumphon

De havenstad Chumphon is strategisch gelegen aan de Golf van Thailand, op ca. 500 km ten zuiden van Bangkok

De belangrijkste attracties zijn Pak Nam Chumphon, de vissershaven en de eilanden van het Chumphon National Marine Park.

Chumphon biedt een veerverbinding naar Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui.

Hotels: Novotel Chumphon Beach Resort - 4 Stars (4/5) ; A-Te Hotel - 4 Stars (4/5)


Hoofdweg 04 gaat nabij de plaats Chumphon over in hoofdweg 41 richting Surat Thani, de toegangspoort tot de Koh Samui archipel.


Chaiya

De stad Chaiya is een van de oudste en historisch gezien een van de belangrijkste nederzettingen in Thailand. Een mooi voorbeeld uit de Srivijaya-periode (7e-13e eeuw) is de Phra Boromathat Chaiya-tempel en het herbergt het Nationaal Museum van Chaiya.

Surat Thani

Strategisch gelegen aan de monding van de Tapi en Phum Puang rivieren, op ca 600 km van Bangkok. Surat Thani is de hoofdstad van de grootste provincie van Zuid-Thailand. De stad is een belangrijk handelscentrum en haven voor rubber en kokosnoten. Surat Thani is echter het bekendst als startpunt naar de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. De stad heeft een luchthaven en is een belangrijke halte op de spoorverbinding tussen Bangkok en Hat Yai. In de provincie ligt het spectaculaire Khao Sok Nationaal Park, het oudste tropisch regenwoud van Thailand.

Hotels: Diamond Plaza Hotel - 3 Stars (3/5)

Khao Sok Nationaal Park

Het nationaal park Khao Sok, vormt met naburige reservaten het indrukwekkendste en grootste oerwoud van Zuid-Thailand. Het park is een combinatie van het natuur- en wildreservaat Klongsang, met 1000 meter hoge bergtoppen en het sprookjesachtige Chew Lan meer, dat ruim 100 eilandjes met majestueuze rotsformaties die vanuit het water omhoog rijzen omvat. Olifanten, beren, everzwijnen, apen, tijgers, panters en andere katachtigen bevolken het park, samen met ca 200 vogelsoorten, waaronder argus fazanten en neushoornvogels. Tot de interessante flora behoort o.a. de zeldzame rafflesia-bloem, de grootste bloem ter wereld die een doorsnede van wel 80 cm kan bereiken. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Veel wandelpaden zijn geschikt voor iedereen, maar er zijn ook zwaardere tochten voor ervaren wandelaars. Hoofdattracties zijn:

Chew Larn meer, kano- en bambooraft tochten op de Klong Sok rivier, Nam Thalu grot en Coral grot, Than Sawan waterval en Sip Chan waterval. Khao Sok, een wildernis van oerwoud, kalksteenrotsen, grotten en watervallen.

Hotels: Khao Sok Rainforest Resort - 3 Stars (3/5) ; Khao Sok Boutique Hideaway - 3 Stars (3/5)

Koh Samui

Het grootste en bekendste eiland van de schitterende archipel voor de kust van Surat Thani. (Zie onze strandbestemmingen)

Koh Phangan

Gelegen op 15 km ten noorden van Koh Samui. (Zie onze strandbestemmingen)

Koh Tao

Gelegen op ca 1 uur varen voor de kust van Chumphon en ca 1 uur varen vanaf Koh Phangan. (Zie onze strandbestemmingen)

Phetchaburi - Khao Wang Palace

Khao Sam Roi Yod National Park

Khao Sok National Park

Van Chumphon naar Phuket en Krabi – De Andamanse kust

Nabij de plaats Chumphon doorkruist hoofdweg 4 het schiereiland naar de Andamanse kust.

De Andamanse kust staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en heeft enkele van de mooiste stranden van Zuidoost-Azië.

Ten noorden van Phuket vormen regenwouden het decor voor de rustige stranden van Khao Lak en Ranong. Duikers en snorkelaars kunnen van hieruit een bezoek brengen aan de afgelegen eilandengroepen Similan en Surin, beroemd om de fascinerende onderwaterwereld. Verder landinwaarts liggen de spectaculaire kliffen en regenwouden van het Khao Sok National Park.

Degene die het internationale Phuket als uitvalsbasis kiest heeft vele mooie stranden binnen handbereik en tal van winkels, eetgelegenheden en watersportfaciliteiten. De imposante kalksteenformaties en mangrove kanalen van de baai van Phang Nga zijn zeker een dagtocht waard. Halverwege tussen Phuket en Krabi liggen de spectaculaire eilandengroepen Koh Yao en Koh Phi Phi die een wereld op zichzelf vormen. Krabi, gelegen ten zuiden van Phuket en Phang Nga Bay, combineert mooie stranden met spectaculaire karstlandschappen en is een schilderachtige plek op zich. Ten zuiden van Krabi ligt het mooie eiland Koh Lanta..

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Ranong

Ranong, de naam van zowel de provincie als de stad, ligt op ca. 120 km ten westen van Chumphon aan de Andamanse kust. Het is de startplaats voor de nabijgelegen eilanden Koh Phayam en Koh Chang en voor boottochten naar Victoria Point in Myanmar. In de vroege ochtend kunt u een bezoek brengen aan Saphan Plaa, de kleurrijke visafslag van Ranong. De stad zelf heeft een beperkt toeristisch belang en biedt een rustige sfeer. De omgeving biedt verschillende natuurlijke attracties.

Hotels: Tinidee Hotel@Ranong - 3 Stars (3/5) ; Nam Sai Khao Suay Resort - 4 Stars (4/5) ; Farmhouse Hotel - 4 Stars (4/5)

De provincie Ranong is een tropisch groenland met bergen, tropische regenwouden, warmwaterbronnen, watervallen, mangrove bossen, eilanden en een schilderachtige kustlijn, en kent vele bezienswaardigheden.

Op 60 km ten noorden van Ranong ligt de Isthmus of Khra, het viewpoint over de Kra Buri rivier, die hier de grens vormt tussen Thailand en de grens met Myanmar.

15 km ten noorden van Ranong ligt de mooie Punyaban waterval.

2 km ten zuiden van Ranong ligt het Raksawarin Park met de warmwaterbronnen die hier vanwege zijn geneeskrachtige werking eveneens als kuuroorden dienen.

Op 10km rijden van het park ligt de Ranong Canyon.

17 km ten zuiden van Ranong ligt het Ngao Mangrove Forest Research Centre. In het mangrovebos is er middels een betonnen pad op palen een wandelroute aangelegd om het ecosysteem tussen zee en land te verkennen

20 km ten zuiden van Ranong is de ingang van het Namtok Ngao National Park, de thuisbasis van een steile 300 m hoge Ngao-waterval

Khuraburi

Gelegen op 100 km ten zuiden van Ranong. Vanuit deze kleine havenplaats vertrekken boten naar het nabijgelegen Mu Ko Ra-Ko Phra Thong Nationaal Park en naar de 60 km voor de kust gelegen eilanden van het schitterende Surin Marine National Park.

Takua Pa & Little Amazon

Ca. 50 km ten zuiden van Khuraburi, gaat Highway 4 richting de Khao Lak kust en de H401 naar het Khao Sok National Park.

In de omgeving van Takua Pa kunt u een bezoek brengen aan Klong Sang Neh. In dit mysterieuze ‘Little Amazon’ maakt u met een longtailboot een tocht door een tunnel van dichte jungle met o.a. reusachtige banyan bomen en Nipa palmen en een diversiteit aan planten, vogels en reptielen. Een uitzonderlijk gezicht

Nationaal Park Khao Sok

Zie de beschrijving hierboven - Van Bangkok naar Koh Samui

Khao Lak

De kustlijn ten zuiden van Takua Pa met uitgestrekte rots- en zandstranden trekt steeds meer bezoekers. Een geliefde bestemming voor hen die van rust houden en vertrekpunt voor dagtochten naar de eilanden van het Similan Islands Marine National Park. (Zie onze strandbestemmingen)

Phang Nga Bay Marine National Park

Het prachtige landschap van het zuiden vindt zijn hoogtepunt in de 400 km2 grote Phang Nga baai. Zo’n 40 vrijstaande kalksteenrotsen rijzen bijna loodrecht op uit het kalme, ondiepe water en bereiken een hoogte van wel 350 m. In veel van deze rotsen bevinden zich smalle tunnels en zeekamers. Het binnenland van deze kuststreek wordt gekenmerkt door majestueuze bergen en mangrove bossen. De Phang Nga-baai in de Andamanse Zee behoort tot de spectaculairste natuurlandschappen van Thailand en is het spectaculairste overblijfsel van het eens zo imposante Tenassarim gebergte dat zich nog steeds uitstrekt tot China. U vindt hier ook het geheel op palen gebouwde Koh Panyi vissersdorp en het James Bond eiland

Phuket

Het grootste eiland van Thailand en een van de populairste vakantiebestemmingen van Zuidoost-Azië. (Zie onze strandbestemmingen)

Koh Yao Yai & Koh Yao Noi

Eilanden met idyllische zandstranden, gelegen ten zuiden van de Phang Nga Bay ongeveer halverwege Phuket en Krabi (Zie onze strandbestemmingen)


Koh Phi Phi

Gelegen op ca. halverwege Phuket en Krabi staan de eilanden bekend om hun schoonheid en trekken ze bezoekers van over de hele wereld. (Zie onze strandbestemmingen)

Koh Lanta

Voor de kust in het zuidooosten van Krabi ligt Koh Lanta, een groep van 52 eilanden, waarvan er 15 behoren tot het Nationaal Zeepark Koh Lanta, zeer geschikt voor rustzoekers, duikers en snorkelaars. (Zie onze strandbestemmingen)

Krabi

Met zijn unieke ligging aan de oogverblindende baai van Phang Nga, beeldschone stranden, eilanden aan de horizon en majestueuze kliffen rondom, behoort Krabi tot een van de meest geliefde strandbestemmingen in Thailand (Zie onze strandbestemmingen)

Ranong - Punyaban waterfall

Takua Pa - Canoeing

Phang Nga - Koh Panyi fishing village

ZIE ONS AANBOD AAN TOURS