WELKOM IN CHIANG MAI

"De roos van het noorden"

Chiang Mai ligt 700 km ten noorden van Bangkok en is de grootste stad van het noorden en de op één belangrijkste stad van Thailand. Chiang Mai (letterlijk ‘Nieuwe Stad’) werd in 1292 door koning Mengrai gekozen om Chiang Rai te vervangen als hoofdstad van zijn koninkrijk Lanna. Tijdens zijn bewind en vervolgens dat van koning Tilokharat werden vele fraaie tempels gebouwd in de nog steeds sfeervolle ommuurde stad. De stad ligt in een brede vlakte van de Ping rivier en is de poort tot het prachtige omringende berggebied doorlopend tot in Myanmar en Laos. Chiang Mai trekt veel bezoekers die niet alleen voor de mooie tempels en kleurrijke markten en de uitstekende de winkel- en trekkers mogelijkheden komen, maar ook voor de ontspannen en gemoedelijke sfeer en de gastvrije bevolking.

Buiten de stad Chiang Mai kom je al snel felgroene rijstvelden tegen, glinsterende tempels op hoge kliffen en tal van wandelpaden en rivieren die wachten om ontdekt te worden. Beboste bergen, spectaculaire watervallen, prachtige rijstterrassen en valleien en authentieke dorpjes vormen hier het schilderachtige landschap. De heilige, vergulde Doi Suthep-tempel kijkt uit over de stad vanaf de nabijgelegen berg Suthep

Klik en zoom om meer van de bovenstaande kaart te zien.

Chiang Mai is vanuit Bangkok goed te bereiken via de nachtbus, nachttrein of een binnenlandse vlucht. Chiang Mai kent geen officieel openbaar vervoer, maar door de aanwezigheid van voldoende songtaews (twee banken taxi’s) en tuk-tuks, is het relatief gemakkelijk om door Chiang Mai te reizen.

Menig toerist die eenmaal de charme van deze stad heeft ontdekt besluit om zijn bezoek met nog een paar dagen te verlengen. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ook u een bezoek aan deze stad, die de bijnaam “Roos van het Noorden” heeft gekregen, als een hoogtepunt van uw Thailand reis zult ervaren. Mede vanwege het aangename klimaat is de stad ook voor de Thai zelf een van de belangrijkste vakantiebestemmingen.

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Binnen de stadsmuren

De belangrijkste tempels liggen in het sfeervolle oude ommuurde deel van de stad. De gracht rond het oude centrum en de stadspoorten zijn nog intact maar de muren zijn grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een stadstour kunt u o.a. een bezoek brengen aan:

-Wat Chedi Luang, gelegen in het centrum, en beroemd om zijn imposante pagoda.

-Wat Phra Sing, gelegen in het westelijk deel en nabij de Suan Dok-poort, de grootste tempel in Chiang Mai en met het mooiste

Boeddhabeeld van de stad.

-Buak Hat Public Park, stadspark, gelegen in de zuidwest hoek en nabij de Suan Prung stadspoort

- Three Kings Monument en het aangelegen Lanna Folk Museum en Chiang Mai Historical Centre, gelegen ten noorden van de Wat

Chedi Luang

-Wat Chiang Man, de oudste tempel van de stad, gelegen in de noordoost hoek.

-Van de 5 stadspoorten zijn de Tha Phae-poort (oostelijke stadspoort) en de Suan Dok-poort (westelijke stadspoort) het best bewaard gebleven. Met name rondom de Tha Pae poort en de gracht zijn vele bars, restaurants en entertainment te vinden. Elke zondag is op de Sunday-Walkingstreet een sfeervolle markt, beginnend bij de Tha Pae-poort en eindigend bij de Wat Phra Singh.

Buiten de stadsmuren

-Ping rivier. Ten oosten van de ommuurde stad. Aan de oevers van de Ping rivier vindt u vele gezellige eet- en uitgaansgelegenheden met een bloeiende muziekscene m.n. in The Riverside en The Good View. Een Ping-river cruise, beginnend in het hart van Chiang Mai en door het fraaie landelijke karakter van de streek ten noorden van Chiang Mai kunnen we aanbevelen.

-Warorot, Kat Luang en Lam Yai markten, centraal gelegen aan de Ping rivier. Tesamen vormen ze de grootste lokale markt in Chiang Mai en voorzien de stad o.a. van verse groente, fruit en bloemen.

-Nightmarket (de avond-bazaar), gelegen op de Chang Klan Road, beginnend vanaf de Tha Pae Road

-Wat Sri Suphan, de ‘zilver tempel’, gelegen ten zuiden van de ommuurde stad op 300 m van Chiang Mai Gate aan de Wua Lai Rd.

-Wat Suan Dok, gelegen ten westen van de ommuurde stad aan de Suthep Road. Bekend om de vele chedis die de as bevatten van de vroegere koninklijke familie van Chiang Mai.

-Wat U Mong, ten westen van de Wat Suan Dok aan de Canal Road, bostempel en bekend omde meditatiecursussen die hier worden gegeven.

-Wat Chet Yot, ten noorden van de ommuurde stad aan de eerste ringweg. Bekend om zijn chedi (stoepa) met zeven spitsen.

Shopping Malls

-Maya Shopping Mall, gelegen aan de Huay Kaew Rd en Super Highway aan de westkant van de stad. Modern en trendy winkelcentrum.

-Central Festival Shopping Mall, gelegen aan de Super Highway aan de oostkant van stad. Modern winkelcentrum

-Central Airport Plaza, gelegen aan de zuidkant van de stad en nabij de internationale luchthaven van Chiang Mai. Modern winkelcentrum

Buiten de stad

De meest interessante bezienswaardigheden in de directe omgeving van Chiang Mai zijn:

Wat Phra That Doi Suthep

Ten westen van de stad, voorbij de dierentuin van Chiang Mai, het Kruba Sriwichai Monument en de Huay Kaew waterval, kronkelt een ca 15 km lange weg vol haarspeldbochten langs de hellingen van het Doi Suthep-Doi Pui Nationaal Park omhoog. Op 1054 m hoogte in de jungle ligt deze bekendste en meest vereerde tempel van Chiang Mai. Vanaf de tempel heeft u een schitterend uitzicht over de stad Chiang Mai en de vallei. Verder naar boven ligt op 1300 m het Phuphing-paleis met fraaie koninklijke tuinen. Nabij de top van de Doi Pui ligt op 1600 m hoogte een dorp van het Hmong bergvolk.

Mae Sa Vallei

Ten noordwesten van Chiang Mai op ca 2o km in Mae Rim district ligt de prachtige Mae Sa Vallei, een afwisselende omgeving met hoge bergwanden en diepe valleien met o.a. de Mae Sa en Tad Mok watervallen en de fraaie Queen Sirikit Botanical Gardens.

Doi Saket Road

Ten noordoosten van Chiang Mai op ca 15 km ligt aan de Doi Saket weg op een heuvel de Wat Doi Saket en enkele km verder het grote Mae Kuang waterreservoir

Bo Sang & Sankamphaeng

Ten oosten van Chiang Mai op ca 9 km ligt het dorp Bo Sang, bekend vanwege de sierpapraplu’s die hier worden gemaakt. Nabij Bo Sang ligt San Kamphaeng. Dit kleine dorp met zijn oude houten gebouwen en nauwe straten is bekend om zijn zijde en kunstnijverheid, waaronder celadon. Ten oosten van San Kamhaeng liggen de grotten van Muang On en de geisers en warmwaterbronnen van de San Kamphaeng hotspings.

Chiang Mai Night Safari.

Ten zuidwesten van Chiang Mai in het district Hang Dong ligt de bekende Chiang Mai Night Safari gelegen ten westen van royal park rajapruek

Nationale Parken

Ten zuiden van Chiang Mai, hoofdweg 108 volgend, liggen prachtige nationale parken, waaronder Mae Wang National Park, bekend m.n om de Pha Chor Cliff, Doi Inthanon National Park, de hoogste berg in Thailand en prachtige watervallen en Ob Luang Nationaal Park, met de imposante Ob Luang canyon. (Zie volgende hoofdstuk Chiang Mai en het Noorden van Thailand.)

Overige activiteiten:

Monk Chat: Veel tempels dienen ook als meditatie centrum waar u in gesprek kunt komen met boeddhistische monniken (monk chat). Daarnaast ziet u tijdens het ochtendgloren op straat veel monniken in saffraankleurige gewaden met hun bedelnap tijdens hun zogeheten aalmoesronde.

Fietstochten: Het platteland en de prachtige natuur rondom Chiang Mai nodigen tevens tot het maken van ontspannende en afwisselende fietstochten en zijn een goede kennismaking met de locale bevolking, haar cultuur, tradities, geloof en historisch verleden.

Kanthoke diner: Chiang Mai staat ook bekend om de Kanthoke diners waar, opgeluisterd door traditionale Noord-Thaise Lanna stijl muziek, dans en drama, typisch Noord-Thaise gerechten worden geserveerd.

Thaise kookles: Een leuke authentieke en culinaire belevenis zijn Thaise kooklessen – met de kok boodschappen op de markt doen en daarna leren om traditionele Thaise gerechten te maken.

Actief en avontuurlijk: Chiang Mai is een uitstekend uitgangspunt voor een-of meerdaagse actieve excursies in de jungle en de bergen:

-ziplines - jungleflights vanaf platformen tussen de bomen;

-bambooraften over rustige rivieren;

-trekking - trektochten door de jungle met verblijf bij bergstammen.

Olifanten opvangcentra: Maak kennis met het symbool van Thailand en bezoek een diervriendelijk olifanten opvangcentrum waar u kunt helpen de dieren te verzorgen en eten geven.

Golf: is in Thailand razend popular en in Chiang Mai kunt u spelen op fabelachtig mooie golfbanen.

Bloemen Festival: Chiang Mai staat bekend als de ‘Roos van het Noorden”. In het eerste weekend van februari is het Bloemen festival in het Suan Buak Haad Public Park. Hoogtepunt is de Flower Festival Parade (het bloemen corso)


CHIANG HOTELS

Binnen de stadsmuren

*De Charme Hotel - 3 Stars (3/5) *De Lanna Hotel - 4 Stars (4/5) *Bodhi Serene Chiang Mai - 4 Stars (4/5) *U Chiang Mai - 4.5 Stars (4.5/5)

*The Chiang Mai Old Town - 5 Stars (5/5)

Buiten de stadsmuren

*Park Hotel - 3 Stars (3/5) Chang Klan Rd. *The Empress Hotel - 4 Stars (4/5) Chang Klan Rd. *Duangtawan Hotel-4 Stars (4/5) Nightbazaar

*Amora Tapae Hotel - 4 Star (4/5). Bij de Tapae Gate *Dusit D2 Chiang Mai - 4 Star (4/5) Bij de Night bazaar

*Eastin Tan Hotel - 4 Stars (4/5). Nabij Maya Shopping Mall *U Nimman Chiang Mai - 4.5 Stars (4.5/5). Nabij Maya Shopping Mall

*Shangri-La Hotel Chiang Mai - 5 Stars (5/5)

Ping rivier

*Anantara Chiang Mai Resort - 5 Stars (5/5) *Ratilanna Riverside Spa Resort - 5 Stars (5/5)

*Na Nirand Romantic Boutique Resort - 5 Stars (5/5)

Buiten de stad

*Lanna Dusita Boutique Resort - 3 Stars (3/5) . 15 Minuten rijden ten noorden van Chiang Mai, aan de oever van de Ping River.

*Hmong Hilltribe Lodge - 3 Stars (3/5). 20 km minuten rijden in Mae Rim district in de Mae Sa Vallei

Chiang Mai - Wat Chedi Luang

Way up to Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Doi Suthep

Doi Inthanon National Park

Chiang Mai Flower Festival

Ob Luang Canyon

ZIE ONS AANBOD AAN TOURS