Het Noorden van Thailand

Chiang Mai is de toegangspoort en het ideale startpunt voor het ontdekken van het fascinerende noorden van Thailand.

De noordelijkste regio van het land, grenzend aan Myanmar en Laos, staat bekend om zijn fascinerende en schilderachtige, met jungle bedekte heuvel- en berglandschappen, prachtige watervallen, mysterieuze grotten en natuurlijke schoonheid. Er zijn een groot aantal nationale parken in de regio die een verscheidenheid aan unieke bestemmingen bieden, waaronder de hoogste top van het land, en vele activiteiten, zoals wandelen, raften en meer. Noord-Thailand is ook een gebied dat zeer rijk is aan cultuur en geschiedenis, en het voelt anders aan dan de rest van Thailand. Het klimaat is hier koeler dan in de rest van het land, de architectuur is anders, zelfs het eten verschilt van Centraal- en Zuid-Thailand. In de afgelegen dorpen van de bergvolkeren zijn sommige aspecten van het dagelijks leven nauwelijks veranderd.

Hoog oprijzende bergen, vaak met beboste hellingen strekken zich in het noordwesten uit tot de Birmese grens en contrasteren met de lieflijker dalen van de Ping en Taeng rivier. Hier vindt u o.a. de gemoedelijke plaatsjes Mae Sariang, Mae Hong Son en Pai. Dit mooie en schilderachtige landschap met zijn authentieke dorpen en bergvolkeren heeft een grote aantrekkingskracht op trekkers.

Op weg naar Chiang Rai liggen de gemoedelijke plaatsen Thaton en Phayao.

De noordelijkste regio van Thailand is voor veel mensen synoniem met de Gouden Driehoek. Chiang Rai is de toegangspoort tot de Gouden Driehoek, waar de Mekong rivier de grens markeert tussen Thailand en Laos en Myanmar en dat ooit beroemd was om zijn opiumproductie. De voornaamste attractie is het spectaculaire landschap.

Ten zuidoosten van de Gouden Driehoek kunt u de minder bezochte provincies en stadjes Phrae en Nan bezoeken, de laatste grenzend aan Laos.

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Van Chiang Mai naar Mae Hong Son en Pai

Mae Wang National Park

De hoofdingang van het park ligt ongeveer 45 km ten zuidwesten van Chiang Mai. Het Mae Wang National Park is bekend om de Pha Chor Cliff, een Grand Canyon-achtige heuvelformatie. Het park omvat een bebost berggebied van 120 km².

Doi Inthanon Nationaal Park

De hoofdingang van het park ligt ongeveer 70 km ten zuidwesten van Chiang Mai. Doi Inthanon is een van de meest populaire nationale parken in Thailand. Het park herbergt o.a. de Doi Inthanon, met haar 2565 m de hoogste berg van het land en enkele van de mooiste watervallen van het land, waaronder de Mae Ya, Mae Klang en Vachiritharn waterval.

Ob Luang Nationaal Park

De ingang van het park ligt ongeveer 105 km van Chiang Mai langs weg nr. 108 (Chiang Mai - Hot - Mae Sariang). Het park herbergt de spectaculaire Ob Luang Canyon, een spectaculaire kloof waardoor de Mae Chaem rivier zich een weg baant, een prachtige 'nature trail' met prehistorische rots- engrottekeningen. Thep Thanom is een warmwaterbron in het westen van het park.

Mae Sariang

Mae Sariang is een gezellig en niet-toeristisch stadje aan de Yuam rivier, 190 km ten zuidwesten van Chiang Mai, en nabij de grens met Myanmar in de provincie Mae Hong Son. Het stadje is nog relatief onbekend bij het toerisme.

Het stadje heeft historische banden met het nabijgelegen Myanmar, zoals blijkt uit de architectuur en de aanwezigheid van vele Birmezen. Het Karen-volk vormt de grootste etnische groep in dit gebied. Mae Sariang en zijn omgeving getuigt van een ongekende schoonheid. De heuveltop Chom Thong is een bekende boeddhistische tempel. In de vroege ochtend komen boeddhistische monniken langs de ochtendmarkt met hun aalmoeskom om aalmoezen (voedsel) te verzamelen. Het gebied rond Mae Sariang is bergachtig en bebost, met veel kronkelende wegen en rijstvelden in de valleien. We raden ook onze reis per boot op de Salawin-rivier aan vanuit Mae Sam Laep, een Karen-nederzetting aan de grens met Myanmar.

Hotel: Riverhouse Resort - 3 Stars (3/5)

Mae Hong Son

De provincie Mae Hong Son deelt haar grens met Myanmar. Het schilderachtige stadje Mae Hong Son, prachtig gelegen in een dal omringd door hoge bergen, is een ‘oase van rust’ en is over een prachtige weg die door een van de mooiste streken van Thailand loopt bereikbaar. In het centrum liggen aan het mooie Chong Kham meer de in Birmese stijl gebouwde tempels Wat Chong Kham en Wat Chong Klang. Vanaf de op een heuvel gebouwde Wat Doi Kong Mu heeft u een prachtig uitzicht over het stadje en de vallei. Populair zijn ook boottochten over de Pai rivier naar bergstam dorpen. In de omgeving leven nog meerdere bergstammen waarvan de ‘Longnecks’ (Giraffe vrouwen) wereldberoemd zijn. Veelal hebben deze bergbewoners hun levenswijze van weleer nog niet veranderd. Verrijkt met Birmese tempels en gelegen te midden van met mysterieuze bossen begroeide bergen, getuigt Mae Hong Son van een pittoreske, onbedorven schoonheid.

Hotels: Imperial Mae Hong Son Resort - 3.5 Stars (3.5/5) ; Fern Resort - 3.5 Stars (3.5/5) ; Sib-Lan Buri Resort - 3.5 Stars (3.5/5)

Pai

Gelegen in een prachtige vallei aan de oevers van de rivier de Pai, 140 km ten noordwesten van Chiang Mai. Hoewel nog steeds een toevluchtsoord voor backpackers, trekt Pai grotere resorts aan. Dit kleine stadje, perfect voor een ansichtkaart, ligt ongeveer halverwege tussen Chiang Mai en Mae Hong Son en is de thuisbasis van bergstammen zoals Lisu en Shan en staat bekend om zijn trektochten en raften. Downtown vindt u vele eetstalletjes en handwerkwinkels langs Pai Walking Street. De heuveltop Wat Phra That Mae Yen net ten oosten van Pai werd gebouwd door de Shan. Pai staat ook bekend om zijn nabijgelegen Pai Canyon, grotten, warmwaterbronnen zoals de Tha Pai Hot Spring en watervallen zoals de Mo Paeng-waterval. Tham Lod, ten noordwesten van Pai, is een van de grootste grottenstelsels in Zuidoost-Azië. Drie aangrenzende grotten vormen een enorme ondergrondse kloof, die wordt doorgesneden door een grote stroom. Met een bamboevlot kunt u de grotten verkennen.

Hotels: Baan Krating Pai Resort - 3 Stars (3/5) ; Pai Village Boutique Resort & Farm - 3 Stars (3/5) ; The Quarter - 3.5 Stars (3.5/5) ;

Yoma Hotel - 3.5 Stars (3.5/5) ; Reverie Siam Resort - 4 Stars (4/5) ; Family House Zen Boutique Resort - 4.5 Stars (4.5/5)

Mae Wang National Park

Doi Inthanon National Park

Mae Hong Son 'Longnecks'

Pai - Tham Lod cave

Van Chiang Mai naar de Gouden Driehoek

Chiang Dao

Via Hwy 107, aan de voet van Doi Luang Chiang Dao in het district Chiang Dao, kunt u een bezoek brengen aan de bekende Tham Chiang Dao-grot, 70 km ten noorden van Chiang Mai.

Fang

In het Fang-district van de provincie Chiang Mai ligt de ingang van het Doi Pha Hom Pok National Park. Het is het meest noordelijke nationale park van Thailand. Er zijn veel hete minerale bronnen in de buurt van het hoofdkwartier van het park. De grootste vijver heeft hete stoom die 40-50 meter boven de grond stijgt. De hoogste berg is Doi Pha Hom Pok, met 2.285 meter de op een na hoogste in Thailand.

Thaton

Vanuit het pittoreske Thaton, mooi gelegen in een bocht van de Mae Kok rivier nabij de grens met Myanmar, vertrekken dagelijks boten die tochten maken naar Chiang Rai met onderweg stops bij bergstammen. De Wat Thaton, met zijn enorme witte Boeddha, domineert de stad vanaf zijn locatie op een heuvel en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende landschap

Hotels: Khun Mai Baan Suan Resort - 3 Stars (3/5) ; Maekok River Village Resort - 4 Stars (4/5)

Chiang Rai & Golden Triangle (De Gouden Driehoek)

Chiang Rai, gelegen aan de oevers van de Kok-rivier en 580 m boven de zeespiegel, 190 km ten noorden van Chiang Mai, is de meest noordelijke stad van Thailand. De stad werd in 1292 gesticht door koning Mengrai en was 34 jaar de hoofdstad van het Lanna-koninkrijk. De provincie hoofdstad is de toegangspoort tot de Gouden Driehoek, het grensgebied ingesloten door Myanmar, Laos en de machtige Mekong rivier, en een gebied dat historisch geassocieerd wordt met de opiumproductie. Sinds de jaren tachtig begonnen marktgewassen, waaronder thee en koffie, papavers te vervangen die werden verbouwd voor de opiumproductie. De vruchtbare uiterwaarden van de Mekong rivier contrasteren met de adembenemende schoonheid van de bergen in het westen en oosten van het gebied. Hier zijn afgelegen dorpen te vinden die bewoond worden door bergstammen zoals de Mien, Lahu en Akha, die nog steeds hun traditionele manier van leven behouden. Er zijn ook nederzettingen bevolkt door ex-Chinese nationalistische soldaten en hun nakomelingen, die hier migreerden nadat het communistische leger van Mao Zedong in 1949 de Chinese burgeroorlog had gewonnen. Van de vele stadsattracties kunnen we o.a. de moderne Boeddhistische kunsttempel Wat Rong Sua Ten (bekend als 'de Blauwe tempel'), de Wat Phra Kaew (waar de Emerald Buddha werd ontdekt - nu gehuisvest in Wat Phra Kaew in Bangkok), het King Mengrai Monument en de avond bazaar aanbevelen. Chiang Rai heeft een luchthaven met dagelijks rechtstreekse vluchten naar Bangkok.

Chiang Rai Hotels:

Laluna Hotel & Resort - 3.5 Stars (3.5/5) ; The Imperial Riverhouse Resort - 4 Stars (4/5) ; The Legend Chiang Rai Resort - 4.5 Stars (4.5/5) ;

Le Meridian Chiang Rai - 5 Stars (5/5) ; The Riverie by Katathani - 5 Stars (5/5)

15 km ten zuidwesten van Chiang Rai ligt de Wat Rong Khun. Deze spectaculaire, onconventionele wat, bekend als 'de Witte Tempel', is een combinatie van kunsttentoonstelling en tempel. Het is een van de meest fotogenieke tempels in Thailand. 30 km ten zuidwesten van Chiang Rai kunt u de prachtige Khun Korn waterval bezoeken.

15 kilometer ten noorden van Chiang Rai ligt het Baan Dam Museum, ook wel "Black House Museum" of "Black Temple" genoemd.

Ten noordwesten van Chiang Rai liggen de uitgestrekte Doi Mae Salong & Doi Tung berggebieden met prachtige vergezichten, koninklijke projecten, thee- en koffieplantages, bergstamdorpen en Chinese nederzettingen. Een bezoek aan de Mae Fah Luang Botanische Tuinen in Doi Tung is een aanrader.

Op ca 60 km ten noorden van Chiang Rai ligt de grensplaats Mae Sai, de toegangspoort tot het buurland Myanmar.

Ten noordoosten van Chiang Rai en grenzend aan Laos ligt de spectaculaire bergstreek Doi Pha Tang en de Phu Chi Fa Cliff, een 1400 m hoge steile rotswand.

60 km ten oosten van de Gouden Driehoek ligt aan de oever van de Mekong de plaats Chiang Khong, toegangspoort tot buurland Laos.

Het Hart van de Gouden Driehoek is de plek waar Thailand, Myanmar en Laos samenkomen. Het ligt in een bocht van de Mekong, bij het dorp Sop Ruak. Hier kunt u het Opiumhuis bezoeken, een boottocht maken over de Mekong, en vanaf de Wat Phrathat Phu Khao tempel heeft u een schtitterend uitzicht over het landschap. Net ten oosten van Sop Ruak aan de Mekong rivier ligt het oude stadje Chiang Sean.

Golden Triangle Hotels:

Imperial Golden Triangle Resort - 4 Stars (4/5) ; Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort- 5 Stars (5/5)

Phayao

Het gezellige stadje Phayao, 90 km ten zuidoosten van Chiang Rai, is vooral bekend om het Phayao Lake. De Wat Si Kom Kam, gelegen aan de oostelijke oever van het meer, herbergt het grootste Boeddhabeeld in Noord-Thailand. Aan de andere kant van het meer, verspreid over beboste heuvels, ligt Wat Analayo, een uniek heiligdom met veel Boeddhabeelden en monumenten die verschillen van traditionele Thaise tempels. In de nabije omgeving is de prachtige Champa Tong waterval

Hotels: Phayao Gateway Hotel - 3 Stars (3/5) ; Phuglong Luxury Hotel - 3 Stars (3/5)

Chiang Rai - Wat Rong Khun

Mae Salong - Tea plantation

Golden Triangle & Mekong

Phu Chi Fah Cliff

Van Chiang Mai naar Nan

Phrae

Het aantrekkelijke stadje Phrae ligt schilderachtig temidden van rijstvelden in het vruchtbare dal van de Yom rivier en in een bergachtige provincie begroeid met veel teakbossen. In het oude stadje zijn nog overblijfselen van de oude stadsmuren, poorten en de gracht te zien en heeft nog vele rustige stille lanen met hoge bomen en teakhout architectuur zoals te zien in het voor publiek opengestelde Vongburi House. Per samlor (tradiionele fietstaxi) kunt u een tour maken door de oude vestingstad.

Ook de vele natuurlijke attracties in de omgeving nodigen uit om ontdekt te worden, o.a. de Pha Nang Khoi Cave en het Doi Pha Khlong National Park. Een bezoek aan de door erosie gevormde aardzuilen van zand en klei in het nabijgelegen Phae Muang Phi Forest Park mag u niet overslaan tijdens uw bezoek aan Phrae.

Hotels: Phoomthai Garden Hotel - 3 Stars (3/5) ; Huern Na Na Hotel - 3.5 Stars (3.5/5)

Nan

De hoofdstad van de provincie Nan, 110 km ten noordoosten van Phrae, is een welvarend stadje aan de rivier de Nan. Het relatieve isolement, grenzend aan Laos, heeft ervoor gezorgd dat het zijn charme heeft behouden. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad Nan zijn het Nan National Museum en de oude tempels Wat Phumin, Wat Phra That Chang Khang en Wat Suan Tan. Net ten zuidoosten van Nan ligt de Wat Phra That Chae Haeng, op een heuveltop met uitzicht op de Nan-vallei.

De provincie Nan staat ook bekend om zijn natuurlijke attracties. In het noordoosten van de provincie ligt het Doi Phu Kha National Park en vlak bij het dichtbeboste Khun Nan National Park in het Bo klua district. In het Na Noi-district, 60 km ten zuiden van Nan, ligt Sao Din, met door erosie geschapen aardzuilen, vergelijkbaar met Phae Muang Phi in de provincie Phrae. Vlakbij aan de oevers van het Sirikit-meer ligt het vissersdorp Pak Nai met een prachtig landschap.

Hotels: Nan Boutique Hotel & Resort - 4 Stars (4/5)


ZIE ONS AANBOD AAN TOURS

Phrae - Phae Muang Phi

Phrae - Doi Pha Khlong NP

Nan - Sirikit Lake

Nan - Khun Nan National Park