Algemene Informatie

ALGEMENE INFORMATIE

GEOGRAFIE

Thailand heeft een oppervlakte van ca 514000 km2, is hiermee 14 keer groter dan Nederland en heeft een kustlijn van ca 3000 km. Het noorden, grenzend aan Laos, de westgrens met Birma en het zuidelijke schiereiland tot aan Maleisie zijn bergachtig en weelderig begroeid met moessonwouden. De oostgrens met Laos wordt bepaald door het vruchtbare dal van de Mekhong rivier, terwijl langs de grens met Cambodja een bosrijk heuvelgebied ligt. De centrale laagvlaktes en het noordoost plateau worden gescheiden door een van noord naar zuid lopende bergketen. Doi Inthanon is met 2565 m de hoogste berg van het land. Het grootste eiland is Phuket.

KLIMAAT

Thailand is een tropisch land met temperaturen varierend van 19 tot 38 graden en een hoge relatieve vochtigheid. Het land kent 3 seizoenen: de zomer van maart t/m mei, het regenseizoen met meestal enkele hevige maar korte buien van juni t/m oktober en het koele, droge seizoen van november t/m februari. Chiang Mai staat bekend om haar aangename klimaat. De gemiddelde dagtemperaturen liggen hier het hele jaar door een paar graden lager dan in Bangkok. Vooral ‘s avonds kan, in het koelere seizoen, een dun jack of vest prettig zijn dan wel nuttige diensten bewijzen in de, door airconditioning vaak erg koele hotelvertrekken.

BEVOLKING

Thailand heeft een bevolking van ruim 69 miljoen (2021), waarvan de Thai de meerderheid vormen. In het verleden was het gebied een kruisende weg van trekkende volkeren, waardoor grote groepen mensen van Mon, Khmer, Birmese, Maleise, Indiase en vooral Chinese afkomst nu een grote ethnische verscheidenheid vormen. De integratie is echter zodanig dat er een grote maatschappelijke eenheid bestaat.

RELIGIE

Ruim 90% van de bevolking is Boeddhist. Daarnaast komen ook het Christendom, het Hindoeisme, de Islam en andere geloofsovertuigingen in alle vrijheid voor. Het Boeddhisme heeft een sterke invloed op het dagelijkse leven, seniorenmonniken worden zeer vereerd en in steden en dorpen vormt de tempel het middelpunt van het maatschappelijke en religieuze leven.

STAATSVORM

Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie met een 2-kamerparlement. Het land telt 77 provincies (changwat), onderverdeeld in distrikten (ampur), gemeenten (tambon) en dorpen (Mooban).

TAAL

De officiele taal is het Thai (met 44 medeklinkers en 32 klinkers). In de meeste hotels en bij toeristische bezienswaardigheden wordt engels gesproken.

THAISE VLAG

De drie kleuren van de Thaise vlag symboliseren de “3 steunpilaren van de samenleving”:

- de rode kleur symboliseert het land en zijn bevolking

- de witte kleur symboliseert het Boeddhisme

- de blauwe kleur staat voor de monarchie die de bindende kracht vormt tussen het

Boeddhisme en de bevolking.

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Thailand is verdeeld over 5 tijdperken. De eerste staat bekend als de Nanchao-periode, (650 - 1238) en werd beïnvloed door de machtige Khmers. De tweede was de Sukhothai-periode, (1238 - 1350) en werd gekenmerkt door een gouden tijdperk van beschaving en artistieke bloei. Gelegen in de bovenste centrale regio werd Sukhothai voorafgegaan door het kleine maar zeer goed georganiseerde Lanna-koninkrijk dat zich in Chiang Mai bevond. Tijdens de Ayutthaya-periode (1350 - 1767) bereikte Siam zijn hoogtepunt in macht en beheerste een gebied buiten de huidige grenzen van het land, waaronder Laos, Cambodja en delen van Birma en Maleisië. Het viel uiteindelijk in handen van de Birmezen, maar had toen al bijna een eeuw relaties met buitenlanders gehad. In de 16e eeuw waren de Portugezen de eerste Europeanen die in Thailand aankwamen. In de 17e eeuw namen de Nederlanders hier de hegemonie van de handel over. De Thon Buri-periode (1767 - 1782) was een periode van korte hergroepering en verplaatsing van de hoofdstad 100 km ten zuiden van Ayutthaya naar het huidige westen van Bangkok. Uiteindelijk begon de Bangkok Periode (1782 - Heden) met de oprichting van de Chakri-dynastie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Tijdens het bewind van de koningen Rama IV en Rama V werd Siam, en vooral Bangkok, gemoderniseerd en westerse gebruiken geïntroduceerd. Er werd ook veel territorium afgestaan ​​om de oprukkende Britten en Fransen aan weerszijden tot bedaren te brengen.

Gedurende haar 800-jaar lange geschiedenis is Thailand het enige land in Zuidoost-Azie dat nooit een kolonie van een Europees land is geweest. Siam werd in de 19e eeuw de officiële naam van het land. Een bloedeloze staatsgreep creëerde in 1932 een constitutionele monarchie, maar de Thaise politiek is altijd ingewikkeld geweest en het land heeft sindsdien 20 staatsgrepen meegemaakt. In 1939 werd de naam veranderd in Thailand, hetgeen "Land van de Vrijen" betekent. De marionettenregering capituleerde gemakkelijk voor de Japanners in de Tweede Wereldoorlog en hun bezetting zag de brutale aanleg van de dodenspoorlijn en de brug over de rivier de Kwai in Kanchanaburi. Na de oorlog was Thailand verarmd en moest het oorlogsherstel aan de Britten betalen. In de jaren zeventig voegde het zich bij andere Aziatische tijgers in een snelle ontwikkeling en kende een groei met dubbele cijfers waardoor de welvaart van het land aanzienlijk verbeterde. Het bracht ook massale stedelijke migratie naar Bangkok. Het toerisme begon eind jaren tachtig met een ongekende westerse invloed en is goed voor 10 procent van het BNP per jaar

Nanchao Period (650-1238) Source
Sukhothai Period (1238-1350) Source
Ayutthaya Period (1350-1767) Source
Thon Buri Period (1767-1782) Source
Bangkok Period (1782-Present) Source