VAN BANGKOK NAAR CHIANG MAI

Voorbij Ayutthaya wordt het land steeds dunner bevolkt. Dit deel van het land slaat een brug tussen het drukke Bangkok en de fascinerende berglandschappen van het noorden. Er zijn geen grote steden. Het is een gebied met rijstplantages en wordt begrensd door weelderig beboste heuvels. De grootste attractie vormen wel de oude stadsruines van Sukhothai en zijn voormalige satellietsteden Kamphaeng Phet en Si Satchanalai, die herinneren aan een glorierijk verleden toen prinsdommen en stadstaten met elkaar streden om land en macht. De heuvelachtige gebieden, in het westen en noordoosten van de regio, vormen het decor voor een groot aantal nationale parken en natuurreservaten die dienen als veilige haven voor bedreigde planten en dieren. Ten oosten van de stad Phitsanulok vormt een lange noord-zuid bergketen de overgang tussen de centrale regio en het noordoostelijke deel van het land, de I-san. De oude steden Lampang en Lamphun ten zuiden van Chiang Mai staan ​​vol met oude monumenten en op de kleurrijke markten worden lokale en ambachtelijke producten verkocht.

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Lop Buri & Phra Phutthabat

Ongeveer 20 km ten noorden van Ayutthaya ligt de oude Khmer-stad Lop Buri, met ruines van 3 Khmertempels uit de 11e en 12e eeuw. Ten oosten van Lopburi ligt op een heuvel het prachtige tempelcomplex Phra Phutthabat en herbergt een heilige voetafdruk van de Boeddha

Uthai Thani

De hoofdstad van de provincie Uthai Thani ligt ongeveer 200 km ten noorden van Bangkok aan de oevers van de Sakae Krang rivier, een zijrivier van de Chao Phraya rivier. Naast vele natuurlijke attracties in de provincie, zoals het Pa Tat woud en het Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary, dat is geregistreerd als UNESCO-werelderfgoed, is de belangrijkste bezienswaardigheid de Wat Thasung, de befaamde ‘Crystal tempel’.

Nakhon Sawan

Nabij de plaats Nakhon Sawan, 250 km ten noorden van Bangkok, stromen de twee grote rivieren van het noorden, de Ping en Nan, samen met de Wang en Yom, en vormen zo de Chao Phraya rivier, de belangrijkste waterweg van Thailand. Tijdens de moessonperiode treden de rivieren op sommige plaatsen buiten hun oevers en vormen ze het grootste zoetwatermoeras van Thailand, het Bung Boraphet meer.

Phitsanulok

De stad Phitsanulok, gelegen op een strategische locatie, 120 km ten noorden van Nakhon Sawan en 380 km van Bangkok, verbindt delen van de centrale en noordelijke regio's van Thailand met de noordoostelijke regio (bekend als de I-san). De stad heeft veel historisch interessante bezienswaardigheden. In Wat Phra Si Rattana Mahathat kun je Phra Phuttha Chinarat bewonderen, een van de mooiste en meest gerespecteerde Boeddhabeelden in het land. Aan de Nan rivier vind je de levendige Night Market (avond bazaar). Phitsanulok is ook de toegangspoort tot prachtige nationale parken, waaronder Thung Salaeng Luang en Phu Hin Rongkhla.

Hotel: The Imperial Hotel & Convention Centre Phitsanulok - 3.5 Stars (3.5/5)

Sukhothai Historical Park

Sukhothai (“Dageraad van Geluk”), 430 km ten noorden van Bangkok, was de eerste hoofdstad van het Koninkrijk Siam (1238-1350).

Het UNESCO werelderfgoed Old Sukhothai, het Sukhothai Historical Park, ligt 12 km ten westen van de moderne stad, en is een krachtige herinnering aan het oude Sukhothai-koninkrijk. De verlaten stad die we vandaag zien, is de best bewaarde en meest populaire bestemming in Centraal-Thailand. De ruines, monumenten en immense boeddhabeelden liggen verspreid over een ca. 70 km2 groot natuurgebied, met sfeervol aangelegde parken en eeuwenoude bomen en vijvers met lelies en lotusbloemen. In het centrum ligt de Koninklijke stad met de ruines van de Wat Mahathat, het belangrijkste tempelcomplex van Sukhothai. de Wat Si Sawai, gebouwd in Khmer-stijl, de Wat Sa Si met zijn koperen boeddhabeeld en het standbeeld van koning Ramkhamhaeng. Ten oosten van de Koninklijke stad ligt de bijzonder Wat Chang Lom, met rondom de chedi 36 olifanten van baksteen. Ten noorden van de koninklijke stad kunt u de Wat Phra Phai Luang, een tempelcomplex in Khmer-stijl gebouwd en de Wat Si Chum, met zijn enorme zittende Boeddha die door een nauwe opening naar buiten kijkt, bezoeken. Aan de zuidkant van het park is het interessante National Museum Ramkhamhaeng met een grote verzameling kunstvoorwerpen en een collectie foto’s uit het begin van deze eeuw waarop de ruines te zien zijn voor hun restauratie. De ruïnes in het park zijn het best per fiets te verkennen.

Hotels: Le Charme Sukhothai Resort - 3.5 Stars (3.5/5) : The Legendha Resort - 3.5 Stars (3.5/5)

Si Satchanalai-Chaliang Historical Park.

50 km ten noordoosten van het Sukhothai Historical Park. De ruines van de oude stad liggen aan de oever van de rivier de Yom. Binnen de oude stadsmuren liggen o.a. de Wat Chang Lom met een enorme klokvormige Srilankaanse chedi, de Wat Chedi Chet Taew met chedis in lotusvorm en diverse boeddhabeelden, en de Wat Nang Phaya. De rust om u heen heeft iets betoverends. Buiten de stadsmuren liggen de ruines van Chaliang met o.a. de Wat Phra Si Rattanana Mahathat, het belangrijkste monument. Deze voormalige satellietstad van Sukhothai staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook hier kunnen we aanbevelen om de ruïnes per fiets te verkennen.

Kamphaeng Phet Historical Park.

70 km ten zuidwesten van het Sukhothai Historical Park. Het park is gelegen aan de oever van de Ping rivier. Binnen de oude stadsmuren ligt het Nationaal Museum Kamphang Phet met een mooie collectie 16e eeuwse hindoebeelden, de Wat Phra Kaew met gedeeltelijk gerestaureerde laterieten boeddhabeelden en stenen olifanten, en de Wat Phra That. Noordwestelijk liggen de Aranyik ruines. De indrukwekkendste zijn de Wat Phra Non, Wat Phra Si Iriyabot en de Wat Chang Rob omgeven door laterieten olifanten. Deze voormalige satellietstad van Sukhothai staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook hier kunnen we aanbevelen om de ruïnes per fiets te verkennen.

Tak

De provinciehoofdstad Tak, 80 km ten oosten van Sukhothai en 280 km ten zuiden van Chiang Mai, is de toegangspoort tot Mae Sot en Myanmar. De bergachtige provincie herbergt prachtige bossen zoals in Taksin Maharat National Park en prachtige watervallen zoals in Lang San National Park en kleurrijke bergstammen waaronder Karen, Lahu en Hmong. Ten noorden van het stadje Tak vind je de Bhumipol dam, de grootste stuwdam van het land met een prachtig uitzicht op het stuwmeer. De invloed van Myanmar is merkbaar in grensplaats Mae Sot, gelegen op 60 km van Tak.

Hotel: Viangtak Riverside Hotel - 3 Stars (3/5)


Mae Sot

*Zie beneden - Side trip van Mae Sot naar Umphang (Route 1090 - ca. 150 km)

Lampang

Lampang, 100 km ten zuidoosten van Chiang Mai aan de oevers van de rivier de Wang, is de op een na grootste stad in het noorden van Thailand. In de 19e eeuw kwamen hier Britse handelaren uit Myanmar (toen Birma) en veranderden de stad in een teakproductie centrum. Het resultaat waren de vele teakhuizen en tempels in Birmese stijl die overal in de stad te zien zijn. Teakhouten meubelen zijn slechts een van de traditionele ambachten die nog steeds in Lampang worden geproduceerd; andere zijn katoenwaren en keramiek. Het moderne Lampang staat bekend om zijn felgekleurde paardenkoetsen, geïntroduceerd in de 19e eeuw. Een van de belangrijkste tempels in het noorden van Thailand is Wat Phra That Lampang Luang, net ten zuidwesten van de stad. Lampang is ook een goede uitvalsbasis om nabijgelegen nationale parken te verkennen, zoals Chae Son National Park, met zijn warmwaterbronnen en watervallen, en de Kew Lom Dam. De provincie is ook de thuisbasis van het eerste olifantenziekenhuis ter wereld. (FAE’s - Friends of Asian Elephants)

Hotels: Lampang River Lodge - 3 Stars (3/5)

Lamphun

Lamphun, 30 km ten zuiden van Chiang Mai, is de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Haripunchai (750-1281), ook wel bekend als Dvaravati. De oude tempels zijn een van de best bewaarde voorbeelden van Dvaravati-architectuur. De belangrijkste tempel is Wat Phra That Haripunchai. Het nabijgelegen Lamphun National Museum heeft houtsnijwerk en kunstvoorwerpen uit vele perioden, vooral de koninkrijken Lanna, Dvaravati en Haripunchai. Wat Chama Thewi, net ten westen van Lamphun, staat bekend om zijn twee chedi's en zijn de laatst overgebleven voorbeelden van Dvaravati-architectuur.

Chiang Mai

Chiang Mai ligt 700 km ten noorden van Bangkok en is de grootste stad van het noorden en de op één na belangrijkste stad van Thailand.

(Zie onze Bestemmingen)


Uthai Thani - Ricefield

Phitsanulok - Phra Phuttha Chinarat

Si Satchanalai - Wat Chang Lom

Tak - Lan Sang National Park

Tak - Bhumipol Dam

Lampang - horse carriage

ZIE ONS AANBOD AAN TOURS

Side trip

Van Mae Sot naar Umphang (Route 1090 - ca. 150 km)

De reis van Mae Sot naar Umphang is een van de mooiste routes van Thailand. Op de bergketens in het zuiden van de provincie Tak liggen enkele van Thailands grootste en meest intacte bossen. Route 1090 voert over hoge bergkammen, parallel aan de grens met Myanmar naar het district Umphang, 150 km van Mae Sot. Umphang ligt in het Natuurreservaat Umphang waar veel soorten vogels en kleine zoogdieren leven. Het Umphang Wildlife Sanctuary maakt deel uit van een ononderbroken geheel van maagdelijk moesson-woud dat onder de bescherming valt van 2 reservaten (Thung Yai Naresuan en Huay Kha Kaeng) en 2 nationale parken (Khlong Lan en Mae Wong). De ontstane wildcorridor staat sinds 1999 op Unesco’s Werelderfgoederenlijst. Umphang is een populaire plaats voor trektochten en wildwatervaren en rafting tochten over de Mae Klong rivier. Er zijn veel stroomversnellingen en watervallen, waaronder de schitterende Thi lo Su, wellicht de mooiste waterval van Thailand. Ook vindt u er grotten en Karen-nederzettingen


Thi Lo Su waterval

Rafting op Mae Klong River

Scenic Mae Klong River