I-san - Het Noordoosten van Thailand

I-san, de noordoostelijke regio van Thailand, is een deel van het land dat vaak over het hoofd wordt gezien. Er is geen kustlijn, dus er zijn geen stranden om mensen die op zoek zijn naar zand en zee te trekken. Isan is echter een multicultureel gebied waar Laos, Cambodja en Thailand elkaar ontmoeten. De regio is voornamelijk een agrarisch gebied en heeft een rijke geschiedenis en prachtige natuur.

De regio bestaat uit 20 provincies en beslaat bijna een derde van het totale landoppervlak van Thailand. De regio ligt op het Korat-plateau, begrensd door Cambodja in het zuidoosten en door de Mekong-rivier (langs de grens met Laos) in het oosten en noorden. In het westen wordt het gescheiden van Noord- en Midden-Thailand door het Phetchabun-gebergte.


Het uitgestrekte zandstenen Korat-plateau, dat ongeveer 200 m boven de zeespiegel ligt, is rijk aan cultuur en historische bezienswaardigheden uit de tijd dat het Khmer-rijk de scepter zwaaide over de regio. In de 9e eeuw na Christus kwam het Korat-plateau onder Cambodjaanse controle, wat zou blijven bestaan ​​tot het einde van de 13e eeuw. Het was tijdens deze periode dat de prachtige Khmer-tempels in de regio werden gebouwd. De magnifieke tempels in Phanom Rung en Phimai, die ooit stonden op een weg die het plateau met de Khmer-hoofdstad Angkor verbond, zijn grondig gerestaureerd.

In het noorden, bij Ban Chiang, ligt een plek die de kijk van archeologen op het prehistorische Zuidoost-Azië radicaal heeft veranderd. Het noordoosten wordt nu beschouwd als een van de eerste gebieden ter wereld waar de rijstteelt, het maken van brons en het weven van zijde werden vervaardigd. De zijdeweverij is sinds het midden van de 20e eeuw weer tot bloei gekomen en moderne weefdorpen verkopen een breed scala aan zijde- en katoenproducten.

De Mekong rivier ontspringt in de Tibetaanse Himalaya en bereikt Chiang Khan in het noordoosten van Thailand. Vanaf hier vormt de rivier de grens met Laos voor 750 km totdat deze uitmondt in Cambodja. Het relatief vruchtbare land van de Mekong-vallei blijft een van de mooiste, ongerepte regio's van het land. Bovendien is het gebied, vanwege de afstand tot Bangkok, aan wijdverbreide ontwikkeling ontsnapt.

Fascinerende historische plekken, vele nationale parken en wildreservaten, ongerepte berggebieden, karakteristieke zandsteenformaties en landelijke dorpjes kleuren het landschap. De vier grote steden van Isan, ook wel bekend als de "big four of Isan", zijn Korat, Udon Thani, Khon Kaen en Ubon Ratchathani.

Bestemmingen - Bezienswaardigheden - Hotels

Vanaf Bangkok naar Noordoost-Thailand (I-san) en Phitsanulok

Nakhon Ratchasima (Korat)

De provinciehoofdstad Nakhon Ratchasima, beter bekend als Korat, is de toegangspoort tot de Isan, 250 km ten noordoosten van Bangkok. De drukke en levendige stad staat bekend om het Thao Suranari-monument, gebouwd ter nagedachtenis aan Khunying Mo, een vrouw die Korat met succes verdedigde tegen een aanval van het Laotiaanse leger in 1826. Korat is een ideaal startpunt voor het verkennen van vele interessante bezienswaardigheden in de omgeving

Hotels: V-One Hotel - 3 Stars (3/5) ; Sima Thani Hotel - 3.5 Stars (3.5/5) ; The Imperial Hotel & Convention Centre Korat - 4 Stars (4/4)

Khao Yai Nationaal Park

de ingang ligt 100 km ten zuidwesten van Korat. Met een oppervlakte van 2000 km2 in de provincies Korat, Nakhon Nayok, Saraburi en Prachinburi. Het bekendste wildpark en natuurreservaat van Thailand.

Hotels:

The Greenery Resort Khao Yai - 3.5 Stars (3.5/5) ; Botanica Khao Yai - 4 Stars (4/5) ; Lala Mukha Tented Resort Khao Yai - 4 Stars (4/5)

Ban Dan Kwian:

15 km ten zuidoosten van Korat. Het dorp staat bekend om zijn roestkleurige aardewerk

Phanom Rung Historical Park

Gelegen op ca 100 km ten zuidoosten van Korat in de provincie Buriram en nabij de grens met Cambodja. Prasat Hin Khao Phanom Rung

is de meest indrukwekkende van de Khmer-tempels die in Thailand te vinden zijn. Het werd in de 10e tot de 13e eeuw gebouwd in Angkor-stijl als een hindoetempel gewijd aan Shiva. Het werd gebouwd op de top van een heuvel, een uitgedoofde vulkaan. De hoofdtoren is gemaakt van roze zandsteen. Het complex wordt ook wel het stenen kasteel (Prasat Hin) van Phanom Rung genoemd. Het complex staat vermeld op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Een must see tijdens uw bezoek aan de Isan. Aan de voet van de Phanom Rung heuvel ligt de Prasat Muang Tam

Ban Prasat

45 km ten noorden van Korat. De site is de 2e archeologische vindplaats van Thailand (de eerste is Ban Chiang), nu een klein openlucht museum. De site was 3000 jaar geleden in de prehistorie een agrarisch-keramische samenleving.

Phimai Historical Park en Nationaal Museum

Gelegen in het plaatsje Phimai, 60 km ten noorden van Korat. Het monumentale Prasat Hin Phimai is een van de mooiste en best gerestaureerde Khmer-tempelcomplexen van Thailand. Het nabij gelegen museum is ingericht met een aantal gebeeldhouwde lateien en beelden die in dit gebied zijn gevonden. Voordat u Phimai verlaat, kunt u de grootste Banyan-boom (vijgenboom) van Thailand bezoeken, op slechts 1 km afstand.

Khon Kaen

Levendige en veelzijdige provinciehoofdstad. Centraal gelegen in de I-san op 450 kilometer van Bangkok. De stad heeft een luchthaven- en treinverbinding met Bangkok. Bekend om de in Laotiaanse stijl gebouwde Wat Nong Waen-pagode en het Bung Kaen Nakhon meer. De stad heeft de grootste universiteit in het noordoosten.

Hotels: Charoen Thani Hotel - 4 Stars (4/5) ; Pullman Khon Kaen Raja Orchid - 5 Stars (5/5)

Udon Thani

Gezellige provinciehoofdstad in het noordelijke deel van de I-san, 110 km ten noorden van Khon Kaen, en een goede uitvalsbasis om de bezienswaardigheden in de omgeving te verkennen. Het Nong Prachak stadspark is een geliefde plek om te ontspannen, joggen en picknicken. De stad herbergt een grote concentratie expats, van wie sommigen zich hier na de oorlog vestigden. Het eet- en uitgaansleven van de stad is daarom cultureel divers en biedt goede keuzes. De stad heeft een luchthaven- en treinverbinding met Bangkok.

Hotels: Charoen Hotel - 3 Stars (3/5) ; The Pannarai Hotel - 4 Stars (4/5) ; Centara Hotel & Convention Centre Udon Thani - 4 Stars (4/5)

Ban Chiang

55 km ten oosten van de stad Udon Thani. Archeologische vindplaats en museum met artefacten uit de bronstijd en begraafplaatsen waar prehistorische nederzettingen en aardewerk uit de periode 2100 voor Christus tot 200 na Christus werden opgegraven. Staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Phu Prabat Historical Nature Park

67 km ten noordwesten van de stad Udon Thani. Hier, te midden van een enorme zandstenen berg in een prachtig landschap, zijn bijzondere rotsformaties te zien, evenals voetafdrukken van dinosauriërs, grotschilderingen en boeddhistische bouwwerken.

Nongkhai

Gelegen op 50 km ten noorden van de stad Udon Thani. Grensplaats met Laos aan de Mekong rivier. Bekend om de Thai-Lao Friendship Bridge, de eerste brug over de Mekong tussen Thailand en Laos. Een toegangspoort tot Vientiane, de hoofdstad van Laos. De Thasadet-markt getuigt van de drukke handel tussen de twee landen. Net buiten het centrum van Nongkhai ligt de Sala Kaew Ku beeldentuin, een bijzonder fraai park met een enorme collectie imposante hindoeïstische en boeddhistische beelden,

Mekong dorpen route

Vanaf Nongkhai naar Chiang Khan vormt de Mekong rivier de grens met Laos. De tocht voert u langs de dorpen Si Chiang Mai, Sangkhom, Pak Chom en Chiang Khan, langs fraaie tempels (Wat Hin Mak Beng), bossen, de Than Thip waterval en de Mekong.

Chiang Khan

Gelegen op ca 50 km ten noorden van de stad Loei aan de Mekong rivier. Een gemoedelijk plaatsje dat zijn authentieke karakter heeft weten te behouden met vele houten woningen, smalle straatjes met leuke winkeltjes en pittoreske restaurantjes. Vanuit Chiang Khan kunt u een boottocht maken naar de in de Mekong gelegen Kaeng Kut Ku stroomversnellingen. Een populaire bestemming voor Thaise toeristen. Hotels: Chiang Khan River Mountain Resort - 3 Stars (3/5) ; River Tree Resort - 4 Stars (4/5)

Loei:

Authentieke en ongerepte provincie aan de grens met Laos en de Mekong rivier met schitterende natuur- en berglandschappen, idyllisch gelegen dorpen en bergmeren. Hoewel de provincie officieel bij Isan hoort, passen het klimaat en het landschap eerder bij dat van Noord-Thailand. De provincie hoofdstad Loei, is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige omgeving met diverse nationale parken, zoals Phu Rua en Phu Kradung, het Phu Luang wildreservaat en het Huai Krathing bergmeer.

Hotels: Loei Palace Hotel - 3.5 Stars (3.5/5) ; Au Place Hotel - 3.5 Stars (3.5/5)

Huai Krathing reservoir:

Gelegen op 15 km ten westen van Loei. Op een van de mooiste locaties in de provincie kun je een privé hutje in de vorm van een overdekt bamboe vlot huren om een middagje te relaxen. Een local vaart je naar een fijn plekje op het enorme meer. Rustig dobberen, relaxen, genieten van de prachtige natuur waardoor het stuwmeer omgeven wordt. Je kunt vooraf je lunch bestellen en meenemen op je raft.

Dan Sai:

90 km ten westen van Loei. Ook Dan Sai is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige uitgestrekte berglandschappan in de provincie. Nabijgelegen op een heuvel vindt u de prachtige Wat Neramit tempel. Het stadje is bekend om het Phi Ta Khon festival (het geestenfestival) dat ieder jaar in juni of juli wordt gehouden. Hotels: Phu Pha Nam Resort & Spa - 3.5 Stars (3.5/5)

Hoofdweg 12 – van Khon Kaen naar Phitsanulok

Nam Nao Nationaal Park

Aan de hoofdweg 12, ongeveer halverwege Khon Kaen (150 km) en Phitsanulok(145 km) ligt de ingang van het Nam Nao National Park, een van de beste nationale parken met goede wandelroutes en wildlife spotten

Khao Kho-gebergte

30 km ten westen van de ingang van het Nam Nao National Park en 120 km ten oosten van Phitsanulok gaat hoofdweg 12 door het uitgestrekte berggebied Khao Kho, vaak bestempeld als het “Zwitserland van Thailand”. Het gebied is populair door het koele klimaat, de door ochtend mist bedekte valleien, uitzichtpunten en diverse overige attracties. In de nabijheid liggen het Thung Salaeng Luang National Park (naar het oosten) en Phu Hin Rong Kla National Park (naar het noorden).

Hotels: The Sense Resort Khao Kho - 3 Stars (3/5) ; The Posh Khao Kho - 4 Stars (4/5) : Grand Kokkok Khao Kho Resort - 5 Stars (5/5)

Phitsanulok

Gelegen op een strategische locatie, op 380 km van Bangkok, verbindt de stad Phitsanulok de Noord-oostelijke regio met delen van Thailands Midden-en Noord-regio’s . De stad heeft vele historisch interessante bezienswaardigheden. In de Wat Phra Si Rattana Mahathat kunt u ’s lands mooiste boeddhabeeld bewonderen. Aan de Nan rivier vindt u de gezellige Night Market (bazaar).

Hotel: The Imperial Hotel & Convention Centre Phitsanulok - 3.5 Stars (3.5/5)Phimai Historical Park

Nongkhai - Sala Kaew Ku

Udon Thani - Phu Phrabat Nature Park

Vanuit Phitsanulok kunt u uw reis verder vervolgen naar Chiang Mai of terug naar Bangkok

Side trip in het grensgebied met Cambodja en Laos.

Ubon Ratchathani:

De provincie hoofdstad ligt op ca 350 km ten oosten van Khorat aan de Mon rivier in het grensgebied met Cambodja en Laos, ook wel de Smaragden Driehoek genoemd. Rondom het mooie Thung Si Muang Park ligt het interessante Nationaal Museum van Ubon en een aantal fraaie tempels, waaronder Wat Thung Si Muang. Daarnaast herbergt de stad de prachtige Wat Phra That Nong Bua met zijn 2 vierkante torens versierd met staande boeddhabeelden. De levendige stad heeft een luchthaven en treinverbinding met Bangkok. In de provincie liggen een aantal prachtige natuurlijke attracties

Hotels: Laithong Hotel - 3 Stars (3/5) ; Sunee Grand Hotel&Convention Center - 4 Stars (4/5)

Sirindhorn Dam

50 km ten oosten van Ubon, op weg naar Khong Chiam kunt u een bezoek brengen aan het mooie Sirindhorn stuwmeer.

Khong Chiam:

80 km ten oosten van Ubon, aan de oevers van de Mekong en Mun rivier.

Hotels: Khong Chiam Orchid Riverside Resort - 3 Stars (3/5) ; Tohsang Heritage Khongjiam - 4 Stars (4/5)

Kaeng Tana National Park

Gelegen nabij Kong Chiam. Bekend om Don Tana, een eiland in het midden van de rivier de Mun, 450 m breed en 700 m lang, en Kaeng Tana, de grootste stroomversnelling in de Mun-rivier. In het midden van de stroomversnellingen is er een enorme zandstenen rotsformatie die de rivier in twee stromen splitst. Het park is het beste te bezoeken per boot die vertrekt vanuit Kong Chiam

Pha Taem National Park

Gelegen even ten noorden van Khong Chiam met een prachtig uitzicht op de Mekong rivier en het berglandschap van Laos. Watervallen, bizarre rotsformaties en de beschilderde rotswand met prehistorische muurschilderingen.

Sirindhorn Dam

Khong Chiam - Mekong River

Pha Taem National Park

ZIE ONS AANBOD AAN TOURS